Projeler
- Bu etkinlik geçti.
Etkinlik Navigation
Manisa Altıntaş Ortaokulu – Oyun Tasarımı ve Kodlama Etkinliği
Nisan 23, 2020
Okulun bilgisayar sınıfında 5 ve 6.sınıftaki öğrencilerle oyun tasarımı etkinliği için bir araya geldik. Bu sınıftaki öğrencilerin ortak özelliği tüm okulda oyun tasarımıyla ilgilenen ve bu alanda başarılı olan öğrenciler olmalarıydı. Bilgisayar öğretmenleri Harun Kuşaklı sayesinde çocuklar için yazılım programı olan Scratch kullanmayı öğrenmişler ve çoğu bu programla 10’dan fazla oyun geliştirmişti. Bu etkinliği gerçekleştirme amacımız, çocukların kafasında farklı kapılar açmak ve hayal güçlerini doğru kanalize etmelerine yardımcı olmaktı.
Teker teker tüm çocukların yanına oturduk ve yaptıkları oyunları inceledik. Beni etkileyen ilk şey Scratch sayesinde kod yazma mantığını çok iyi kavramış olmalarıydı ve programa bir hayli hâkim olduklarını gördük. Geliştirdikleri bu yetenek sayesinde Co-op- oynanabilen oyunlardan tutun, hikayeli RPG’lerden, platform puzzle’lara kadar çok geniş yelpazede oyunlar geliştirmişlerdi. Hatta oyunlarına bulduğumuz yeni fikirleri daha etkinlik bitmeden uyguladıklarını gördüğümde inanılmaz etkilendik.
Etkinlik boyunca oyunlarını nasıl daha eğlenceli hale getirirler? Oyunlarını bitirdikten sonra hangi platformlarda yayınlayabilirler? Bir oyun geliştirme ekibinde kimler olur, nasıl oyun fikirleri bulabilirler ve oyun geliştirme süreçleri nelerdir? Gibi konuları konuştuk. Öğrencilerden bazılarının oyunları görsel açıdan o kadar iyiydi ki bu projeyi 12 yaşında bir çocuğun geliştirdiğine inanmak oldukça güçtü. Sonrasında Manisa genelinde okullar arası bir dijital oyun yarışmasına katılacaklarını öğrendik.
Çocuklara erken yaşlarda kod yazma mantığının öğretilmesi günlük hayatlarında yaşadıkları bir soruna yaklaşma biçimlerini değiştirir ve bu düşünme sistemi hayatlarının her alanlarında onlara farklı bir bakış açısı kazandırır. Oyun tasarımıyla ilgileniyor olmaları ise kendi eğlence anlayışlarını başkalarıyla paylaşmak istediklerini gösterir. Altıntaş ortaokulu öğretmenlerini, bu alanı çocuklara sağladıkları için tebrik ediyoruz. Sınırlı imkânlara rağmen, sınırsız hayal gücüyle üreten çocuklar ise çoktan takdirlerimizi kazandılar.