Büyük şehirlerin merkezi yerlerinde okuma şansına sahip bireylerin köy okullarının eksiklerini fark etmesi, bunun üzerine düşünmeye başlaması biraz zaman alır. Çocukken kendi sahip olduğumuz şartlara herkesin sahip olduğunu düşünürüz. Gerçekleri görünce ise durum bir hayli değişiyor.
Sosyal sorumluluk projelerimizi; Samsun, Trabzon, Mardin, Muş, Diyarbakır; Malatya vb. birçok şehirde gerçekleştirdik. Gittiğimiz okulların tamamı köy okullarıydı. Gidip görmeden anlaması da anlatması da bir hayli zor. Sobalı, kırık dökük sıra ve camların olduğu, bir sırada 3-4 kişinin oturup öğrenmeye çalıştığı yerler buralar. Kalabalık olunca da haliyle eğitimi vermek de almak da oldukça zor hale geliyor.
Köy okullarındaki en büyük 5 ihtiyaç:
1- Kırtasiye malzemesi ( Kimi köy okulunda okuyan öğrenci şehir merkezinden uzakta, kalemi olmadığı ve merkeze gidip alamadığı için okulda yazı yazamıyor biliyor muydunuz?)
2- Motive edici çalışma ortamı ( Özverili öğretmenler olsa da yeni aldığınız bir deftere yazmaya başlamak ile yırtık deftere yazmaya başlamak arasındaki farkı hepimiz biliriz. Köy okullarındaki çocukların defter kitap ihtiyacını geçin kırık tahtaları, dökük sıraları, ilk öğretimi 1,2,3 ve 4’lerin ayrı ayrı okuyacak sınıfları bile olmayabiliyor.)
3- Özgüven ( Köy okullarındaki çocuklar başarılı veya akıllı olsa da büyük şehirlerdeki hayatı dizilerdeki gibi bildikleri için ve onları çoğu zaman destekleyen olmadığı için başarılı olamayacaklarını düşünüyorlar.)
4- Hayal Gücü ( Çocuklar genelde tarım,pazarcılık veya ailelerin yönlendirdiği mesleklere yönelip kitap, internet gibi dünya ile bağlantılarını güçlendirecek araçlardan yoksun oldukları için hayal güçleri sınırlı kalıyor.)
5- Ulaşım ( Köy okullarında eğitim görmek için karda kışta yazın sıcağında yol bile denemeyecek yerlerden kilometrelerce yürüyen çocuklar var.)
Biz Yarına Umut Ol Derneği olarak, köy okullarındaki bu ihtiyaçların ve daha fazlasının giderilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak, her zaman önceliğimiz. Fırsat verildiği takdirde her çocuğun içindeki cevheri çıkarmasının mümkün olduğuna inanıyoruz. Gittiğimiz okullara kırtasiye malzemesi, kütüphane, laboratuvar, kitap, bilimsel dergi ve ansiklopediler götürüp çalışma ortamlarını güzelleştirmeye hayal güçlerini geliştirmeye çalışıyoruz.
Siz de eğitime destek olabilir, bağış yapabilir köy okullarındaki eksiklerin giderilmesini sağlayabilirsiniz. Yarına Umut Ol’alım!
Bir cevap yazın