Aydın’da, Aydınlık Bir Gelecek için Kodlama Eğitimi dedik ve Yarına Umut Ol olarak 2017-2018 Eğitim-Öğretim Dönemi’nin son sosyal sorumluluk projesini Acarlar İncirliova İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirdik.
Borusan Arge ve Borçelik in sponsor olduğu proje kapsamında okula hem bilgisayar sınıfı kuruldu hem de anasınıflarının altyapısı yenilendi. Tabi yine her zamanki gibi sadece açılış yapmakla kalmadık ve öğrencilere BenzinLitre ekibi sayesinde kodlama eğitimi vererek onları bilgisayar dünyasıyla tanıştırdık. Eş zamanlı atölyemiz olan Yaratıcı Yazarlıkta ise öğrencilerin hayal güçlerinin sınırlarını zorladık. Hem çok eğlendiğimiz hem de çocuklar için oldukça öğretici olan bu projenin perde arkasına gelirsek…
Gittiğimiz İncirliova Köyü, yıllar önce Afgan ve Pakistan’dan gelen ailelerin oluşturduğu, günümüzde Türkleşmiş ancak geleneklerini sürdüren bir köydü. Aydın’ı Türkiye’nin diğer illerimize göre daha gelişmiş olarak düşünebiliriz ama ne yazık ki bu durum bu köy için geçerli değil!
Öğretmenlerin söylediğine göre oldukça kapalı olan bu köyde çocuk evlilikler başı çekiyor, kız çocukları eğitimlerine devam edemiyor. Her ne kadar yıllardır iyileştirme çalıştırmaları yapılmış da olsa, yaş ancak birkaç yıl ileri çekilebilmiş; hala 18 yaşın altında devam ediyor. Çoğu pazarcılıkla geçinen aileler, çocuklarının bir an önce pazarlarda kendilerine yardım etmesini istediğinden okula göndermeyebiliyor. Yine de Aydın İncirliova Acarlar İlköğretim Okulu öğretmenleri, çocuklar için elini taşın altına koymaktan çekinmiyor ve öğrencilerin eğitime devamını sağlamak için ellerinden geleni yapıyor. Bu çağdaş öğretmenlerle tanıştığımız ve bu okuldaki öğrencilerin geleceklerine yatırım olarak Projemiz için bu okulu seçtiğimiz için ayrıca mutlu olduk.
Proje açılışında öğretmenler kadar değerli, Aydın İncirlioava Belediye Başkanı Sayın Gürşat Kale ile de tanışma fırsatımız oldu. Kendisi proje gerçekleştirdiğimiz Acarlar İlkokulu’nun yanı sıra hemen 10 dakika mesafedeki başka bir okulu daha görmemizi rica etti.
Eğitimin Farklı yüzü
Belediye Başkanımızın yönlendirmesiyle gittiğimiz Osmanbükü Mahallesi’ndeki Ekrem Çiftçi İlkokulu karşısında dilimiz tutuldu. Öyle ki bu okul, şimdiye kadar gittiğimiz köy okullarını bırakın, hiçbir özel okula da benzemiyordu. Okula girdiğimiz anda kulağımıza çalınan piyano sesinin geldiği sınıfa yöneldik. Okul bitmişti ama öğrenciler hala büyük bir keyifle sınıfta vakit geçiriyordu. Biz sınıfa girince öğrencilerden biri ayakkabıyla girdiğimiz için bizi uyardı, meğer sınıfa girerken ayakkabılarını çıkarıyorlarmış. ‘’Olsun canım, nasıl olsa temizleriz’’ dedi diğeri. Nasıl yani sınıfı siz mi temizliyorsunuz diye sorduk; onlar da ‘burası bizim evimiz, temizliğinden de biz sorumluyuz’ diye cevap verdi.
Sınıfı açıklayacak olursak, resimde gördüğünüz gibi, koltuğundan tırmanma ipine, akıllı tahtasından 3D Printer’ına, çeşit çeşit teleskopundan piyanosuna herkesin okumak için yanıp tutuşabileceği bir sınıf!
Çocuklar okula bayılıyor çünkü burayı evleri gibi görüyor. Öğretmenler birbirinden yaratıcı proje ödevleri veriyor, her çocuk sorumluluk duygusuyla eğitim görüyor. Sınıflarında kedi besliyorlarmış mesela, kedinin bakımı, tüm sınıfın sorumluluğunda.
Sonra İller arası Lego yarışması’na katılan tek Devlet Okulu, yine bu sevimli köy okulu olmuş. Okul, aldığı yardımlarla imkânlarını oldukça artırmış ama en güzeli de neyi varsa çocuklar için kullanmış ve öğrenciler gerçekten öğrenmiş! Bu başarıdaki en büyük pay; Belediye, muhtar ve veli iş birliğinde. Bu 3 kuvvet bir araya gelip ortak bir amaç için çalıştığında eğitimin nereye gelebileceğinin en büyük kanıtı Ekrem Çiftçi İlkokulu.
Öğrencilerle konuştuğumuzda aldığımız cevaplar da bizi çok tatmin etti. Mesela gittiğimiz her köy okulunda öğrencilere gelecekte ne olmak istediklerini sorarız. Maalesef cevaplar genelde öğretmen ve polisten farklı gelmez, çünkü öğrenciler başka meslek bilmez. Ama buradaki öğrencilere sorduğumuzda veterinerden voleybolcuya, eczacıdan piyaniste pek çok farklı cevap alabildik. O yüzden gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz ki, bu öğrencilerin geleceği parlak!
Umarız bundan sonra okula atanacak öğretmenler de okulun bu yapısına ayak uydurabilir ve bu yaratıcı çocukların başarısını geliştirebilir.
Kısacası Aydın’da hem Acar’lardaki okula yaptığımız projeden, hem de bu okulun varlığını bilmiş olmaktan büyük bir şans ve gurur duyuyoruz. İki okulun da birbirinden değerli öğretmenleriyle okullarının isimlerini duyuracağına eminiz. Sonraki postlarda başarı hikayelerini paylaşmayı şimdiden sabırsızlıkla bekliyoruz!
Simay Salı Sevik
Aydın Acarlar İncirliova İlköğretim Okulu’nun hala kitap ve oyuncak ihtiyacı sürüyor!
Hadi sen de sadece şimdi bağış yap, öğrencilerin Yarınını Umut Ol! Açıklamaya Aydın Bağış yazmanız yeterli, teşekkürler 🙂
Hesap bilgileri: Yarın Umut Ol Derneği
1235 – KANYON/İSTANBUL
IBAN: TR34 0006 4000 0011 2350 0895 95
Başka Bir Eğitim Modeli Mümkün
Bir cevap yazın